Tampingstation RVS + Fantasy Tamper

MA149
NIEUW !
kg
  Levertijd:3-5 dagen
Bestel
 • Beschrijving
 • Meer

Met deze tampingset heeft u zowel een mooie tamper als tampingstation te pakken. Belangrijk bij het aanstampen of tampen van uw koffiemaalsel is een stabiele postitie van uw filterdrager. Plaats daarom uw filterdrager in de tampingstation en u kunt stevig en glad uw koffie tampen.

Meer informatie

Wat is de beste manier van tampen?

 • Wanneer het maalsel vanuit de koffiemolen in het filterbakje gevallen is, verdeeld u dit eerst met uw hand.
 • Strijk het oppervlak glad en druk met de vingers het maalsel licht aan.
 • Daarna verwijdert u de koffieresten van de rand van de filterhouder, zodat de zetgroep niet onnodig dichtslibt.
 • Plaats nu de filterhouder in een tampingstation of op een tampingmat. In ieder geval is het belangrijk dat de filterdrager niet weg kan glijden.
 • Gebruik een tamper met dezelfde diameter als het filterbakje. Dit is bij de meeste machine 58mm.
 • Plaats nu de tamper loodrecht boven de filterhouder en laat de tamper er lichtjes in vallen. Door het gewicht van de tamper komt deze plat op het maalsel terecht.
 • Vervolgens bouwt u de druk op tot 15 kilo. Houdt deze druk aan terwijl u de tamper ongeveer 120 graden draait. Hierdoor ontstaat een gepolijst egaal laagje.

 

Tampen van koffiemaalsel

Het aanstampen van het koffiemaalsel wordt over het algemeen 'tamping' genoemd. Dit gebeurt door met een tamper het koffiemaalsel in het filterbakje aan te stampen. Doordat de koffie samengeperst wordt ontstaat een egaal laagje. Vervolgens wordt de filterdrager in de zetgroep gedraaid en kan de espressomachine zijn gang gaan.

Het belang van goed tampen

Hoewel het vaak onderschat wordt, is goed tampen wel degelijk van belang voor de smaak van de koffie. Door het gelijkmatig tampen van de gemalen koffie wordt de druk op het maalsel gelijkmatig opgebouwd. De losse maling verandert daarbij in een dikke koek. Het water zal daardoor door de gehele koek gedrukt worden en gelijkmatig extraheren. Wordt het maalsel scheef aangedrukt dan zal het water de weg van de minste weerstand zoeken en dus overwegend door het dunnere gedeelte van de koek dringen. De koffie zal daardoor niet geheel extraheren en minder vol en smaakvol zijn.

 

Label - Nieuw 8

Gewicht - 0,4 kilo

Barista tools - Tamper